Моля изчакайте ...

Пародонтология

parodontologiia-v-sofiia-beli-brezi-11797-0.jpg

Пародонтологията се занимава със заболявания на венците и тъканите, които
заобикалят и поддържат зъбите. Основната причина за поява на пародонтит са микроорганизмите намиращи се в зъбната плака и зъбния камък.

ПАРОДОНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА

Целта на програмата е да се организира по оптимален начин лечението на такова социално значимо заболяване като пародонтозата (по-точното наименование е пародонтит), от което страдат 89% от населението на Земята. Най-важното в програмата е осигуряването на регулярно професионално почистване на зъбите, контролиране на постигнатия резултат през определен период от време, включително провеждането на лабораторни изследвания (рентгенова диагностика, микробиология и
др.).

КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЧИСТВА ЗЪБНИЯ КАМЪК И ПЛАКА?

Плаката се почиства ежедневно с миенето на зъбите. Тъй като четката не може да достигне под венеца там се натрупва плака, която с времето се превръща в зъбен камък. Почистването му трябва да се прави профилактично на 4-6 месеца и по индивидуален план, когато се провежда лечение на започнало вече пародонтално заболяване.

КАКВО Е ПАРОНДОНТАЛЕН ДЖОБ?

При неефективното отстраняване на плаката тя се превръща в зъбен камък, който се натрупва под венците и по корените на зъбите предизвиквайки образуването на така наречените джобове. Те са костни и венечни и представляват отдръпване на венеца и стопяване на костта около зъба.

ФАКТОРИ, КОИТО БЛАГОПРИЯТСТВАТ ПАРОДОНТИТА СА:

  •  индивидуалната чувствителност на човек към бактериите,      която може да бъде повишена от някои заболявания като диабет,
  •  СПИН или приемането на медикаменти
  • патологично променен състав на слюнката
  • тютюнопушене
  • стрес
  • усложнения на кариес
  • не добре изработени протезни конструкции

КАК СЕ ПОЧИСТВА ЗЪБНИЯТ КАМЪК?

В клиника на д-р Георгиев разполагаме със съвременни ултразвукови скалери, с които безболезнено и ефективно се почиства зъбния камък, както и апарати с фини абразивни частици, които проникват до недостъпните за четката места под венеца за отстраняване на плаката.
Най-добре е лечението да започне в началната фаза на венечното възпаление с премахване на зъбната плака и камък с помощта на ултразвуков апарат. В по-тежки случаи се изготвя подробен план на лечението като се правят допълнителни изследвания (рентгенова снимка, микробиолог.), на базата на които се уточнява по нататъшната медикаментозна или хирургична терапия.

Основните цели на лечението са;
• да установи и отстрани причината за заболяването
• спиране на възпалението и на загубата на кост
• възстановяване на функционалните и естетичните дефекти

След края на терапията се изготвя схема за профилактика и поддръжка на постигнатите
резултати.

ВЕНЦИТЕ МИ ВИНАГИ КЪРВЯТ, КОГАТО СИ МИЯ ЗЪБИТЕ. ТРЯВА ЛИ ДА
СЕ КОНСУЛТИРАМ СЪС СТОМАТОЛОГ?

Да, кървенето е признак на започнало дори и леко възпаление, което е по-добре да бъде
излекувано в начална фаза преди да са настъпили усложнения.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


logo-white-small

В клиника Георгиев ще да получите цялостна стоматологична помощ!

Последни статии

Всички права запазени