Доктор Георгиев

Вадене на зъбиВадене на зъби – безболезнена процедура, когато е поверена в ръцете на професионалисти

Екстракцията на зъби или позната още като „вадене на зъби“ е стандартна процедура в областта на лицево-челюстната хирургия, която се прилага на малки и големи. Макар след смяната на млечните зъби да мислим, че постоянните ни такива ще са с нас завинаги, в един момент от живота трябва да се подложим на процедурата вадене на зъби.  Много хора си представят ваденето на зъби като усложнена и болезнена интервенция, но когато я поверите в ръцете на професионалистите от клиника Георгиев ви гарантираме, че ще получите най-добрите резултати с минимална болка и дискомфорт.

Вадене на зъби при ортодонтско лечение

Сред най-честите причини за вадене на зъби при възрастните хора е подготовка за ортодонтско лечение. Най-просто казано това е подходящо за хората, които имат изкривяване на няколко зъба, неправилна захапка и проблеми, произтичащи от това. Целта на ваденето на зъби, в случая, е да се направи достатъчно място, за да може останалите зъби да имат място да се изправят и подравнят. Ваденето на зъби е наложително, когато пациентът има прекалено големи зъби или челюстта и устната кухина са по-малки от нормално. При ваденето на зъби за ортодонтско лечение често мястото се запълва и усмивката изглежда почти непрекъсната (с малки изключения) и равна.

Вадене на мъдреци

Друга причина за вадене на зъби е отстраняването на мъдреците. Макар и да не е задължително при всички възрастни, тази процедура е рутинна и широко разпространена. Ваденето на зъби от този вид е наложително, когато в устната кухина няма достатъчно място и израстването на мъдреците може да размести останалите зъби. Или в ситуация, когато мъдреците тръгват да избиват накриво и причиняват дискомфорт на пациента. Ваденето на зъби мъдреци е оперативна процедура, която не изисква особена подготовка, а след-оперативният период и възстановяване са бързи и не толкова болезнени.

Вадене на зъби при инфекция

Инфекцията също може да е причина за вадене на зъби. Ако вашият дентален специалист открие дълбок кариес или нараняване на зъба, които достигат до пулпата – централната част на зъба, където се намират кръвоносните съдове и нервите, то тогава сте уязвими към инфекция. Често, това може да бъде предотвратено с ваденето на нерва на зъба, но при тежки случаи може да сте стигне и до вадене на зъби, за да се предпази тялото от разпространението на инфекцията.

Вадене на зъби вследствие на пародонтоза

Пародонтозата е заболяване, което засяга венците и представлява инфекция на самата тъкан и костта. В началните стадии се изразява като кървене на венците и след това отдръпване на венеца от зъба. Това може да причини клатене и дискомфорт, което се разрешава най-често с вадене на зъбите, засегнати от проблема.

Какво да очаквате, когато разберете, че трябва да преминете през процедурата за вадене на зъби

Много е важно да не се притеснявате! Добрите зъболекари и лицево-челюстни хирурзи, като персоналът на клиника Георгиев, винаги консултират пациентите си. Това включва необходимите изследвания и прегледи, поставянето на правилната диагноза и консултирането на последващото лечение с пациента. Пристъпваме до интервенцията за вадене на зъби само, когато няма друго решение на конкретното състояние.

За да мине всичко без проблеми и усложнения е изключително важно да споделите с вашия дентален професионалист всички здравословни състояния и проблеми, които имате, както и медикаментите, които приемате към момента. Те може да имат важно значение по време на ваденето на зъби и други лицево-челюстни интервенции. Например, сърдечни проблеми, срив на имунната система, болести на черния дроб, история с хронични бактериални инфекции и други могат да повлияят по време на ваденето на зъби и е от ключово значение да ги споделите с нас!

Какво трябва да направите след като преминете през процедурата за вадене на зъби

При нормалните случаи, които нямат усложнения, пациентите могат да се приберат още на същия ден след ваденето на зъби. Процедурата отнема няколко дни за възстановяване и конкретни действия, които трябва стриктно да изпълнявате, за да избегнете риск от инфекция и да намалите дискомфорта. След ваденето на зъби, вашият дентален специалист ще ви предпише или даде обезболяващи медикаменти. Тъй като процедурата по вадене на зъби се извършва под локална упойка, за да не изпитвате болка, след преминаването на ефектът ѝ ще започнете да чувствате дискомфорт. Нивата на неразположение варират при различните хора и зависят силно от толеранса към болка. След ваденето на зъби е важно да пиете обезболяващите медикаменти, както е предписал вашият дентален специалист или по-рядко – при необходимост.

На мястото, където преди е имало зъб в момента има кухина, често зашита с няколко шева. Много е важна грижата за тази рана след процедурата за вадене на зъби. Най-често след интервенцията вашият дентален специалист ще постави превръзка, която трябва да стои определено време. Основната ѝ цел е да предотврати кръвотечение след ваденето на зъби. В следващите 24 часа внимавайте с превръзката – не хапете прекалено силно и се старайте да не жабурите или плюете. Почистването на устната кухина и останалите зъби се случва 1 ден след ваденето на зъби, като препоръчваме да подхождате внимателно, за да не засегнете раната или шефовете. Ако имате нужда, още на същия ден можете да почистите зъбите от другата страна с помощта на четка, но от страната, където е била процедурата за вадене на зъби не трябва да търкате и чистите.

След вадене на зъби и отминаване на локалната упойка можете да се храните внимателно. Препоръчваме в началото да избирате по-течните храни, като супи, млечни продукти или каши, като пюрирана храна и други. В началото е препоръчително да консумирате по-студени храни и напитки, тъй като температурата влияе на кръвоносните съдове и ги свива. Обратното – консумирането на топли храни и напитки след вадене на зъби може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и, евентуално, кръвотечение от раната.

Вадене на зъби от дентален специалист от клиника Георгиев

Когато изпитате дискомфорт или съмнение, че може да се нуждаете от вадене на зъби, незабавно се консултирайте със стоматолог. Навременната диагностика на проблема може значително да ускори лечението и да не се налага да прибягвате до вадене на зъби. Запишете си час в дентална клиника Георгиев, където ще се консултирате с най-добрите специалисти в денталната медицина и лицево-челюстни хирурзи, изпълняващи интервенцията вадене на зъби. 

Вадене на зъби – безболезнена процедура, когато е поверена в ръцете на професионалисти

Вадене на зъби при ортодонтско лечение

Вадене на мъдреци

Вадене на зъби при инфекция

Вадене на зъби вследствие на пародонтоза

Какво да очаквате, когато разберете, че трябва да преминете през процедурата за вадене на зъби

Какво трябва да направите след като преминете през процедурата за вадене на зъби

Вадене на зъби от дентален специалист от клиника Георгие

Оценете тази страница

©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.