Доктор Георгиев

ПародонтологияПародонтология 1
Пародонтология

Пародонтологията е специален отрасъл на денталната медицина, който се занимава с изучаването на структурите, поддържащи зъбите, както и заболяванията и проблемите, от които страдат те. Поддържащите структури, попадащи в сферата на пародонтологията, са венците, известни още като гингива, костната тъкан, зъбния цимент – костната маса, която покрива корена на зъба, и периодонциума – специфична съединителна тъкан, която придържа зъба към костта. Думата пародонтология произлиза от древногръцки и е комбинация от 2 думи – „пери“, което означава около и „одоус“, което значи зъб. В следващите редове ще ви разкажем малко за пародонтологията, която, оказва се, е една от най-старите области в сферата на денталната медицина, позната на хората.

Пародонтологията в историята

Гингивалните и пародонтологични болести тормозят човека от началото на неговото съществуване. Различни проучвания показват, че хората са страдали от тези болести и проблеми още по времето на древното египетско царство. Това е установено при преглед на останките, който показва най-често липса на кост – основен признак на заболявания от пародонтологията. Оралната хигиена се възприема като практика от древните сумери, вавилонци и асирийци. Те са вярвали, че за предотвратяване на болести от областта на пародонтологията се прави гингивален масаж, който е бил комбиниран с разнообразие от билки. При древните египтяни са откривали най-често болести от пародонтологията, като в много писмени извори се съдържа информация за различни гингивални болести, както и предписаните лечения за тях.

Хипократ, който се смята за бащата на съвременната медицина, обръща особено внимание на оралната хигиена и пародонтологията. Някои извори гласят, че Хипократ е вярвал, че възпалението на венците може да се причинява от насъбрана „питуита“ или зъбен камък. Също така, той прави връзката между пародонтологията и болести на други части от тялото. Според Хипократ при пациенти, страдащи от заболявания и проблеми с далака, се появяват гингивални кръвоизливи и дискомфорт – основни проблеми в пародонтологията.

Развитие на пародонтологията през тъмните векове

Както вече споменахме азиатските народи са тези, които от древността вярват в оралната хигиена, която да предпазва човек от болести от пародонтологията и други области на денталната медицина, каквато я познаваме днес. С намаляването на влиянието на Римската империя, в Европа се усилва присъствието на ислямските народи, които носят със себе си своите познания в областта на традиционната и дентална медицина. Те заимствали от знанията на древните гърци в областта на пародонтологията, но в същото време внасят множество подобрения в областта на хирургията и оралните интервенции. Един от най-известните учени, допринесли изключително много за денталната медицина и пародонтологията и чийто трудове за изучаване до края на 17-ти век в множество европейски университети е Албукасис. Неговият принос към пародонтологията е невиждано до тогава постижения, защото той е имал ясно разбиране върху ролята на натрупания зъбен камък върху зъбите, венците и костта. Именно той е първият, който прави стъпка към лечение в пародонтологията – предписва начин, по който зъбите да се почистват от тези наслоявания с разнообразни инструменти, разработени от него.

Пародонтологията по време на ренесанса

Колкото повече години минават, толкова повече познанията на лекарите в областта на пародонтологията се развиват и подобряват. През годините на ренесанса се заражда и учението медицина, което започва да се преподава в университети и учебни заведения. Това води до значителен напредък във всички отрасли на науката, най-ясно изразени в областта на анатомията, оралната хирургия и пародонтологията. Научните трудове на Албукасис са разширени и усъвършенствани през 15ти век от турски учени. Един от тях добавя рисунки, изобразяващи лечението на различни болести в областта на пародонтологията, включително и на изпълнение на хирургически интервенции с помощта на разнообразни инструменти. Предписва и различни лечения, свързани с пародонтологията – например, при подути, зачервени и кървящи венци или клатещи се зъби. Ренесансът е бил изключително плодотворен период, изпълнен с множество открития в областта на денталната медицина и пародонтологията. Сред тях е редно да отбележим и един френски стоматолог, който описва своят поглед върху оперативното лечения на гингивални проблеми; първата книга, която се концентрира върху проблеми от пародонтологията, включваща в себе си информация за възраждането на тези болести, известна още като Artzney Buchlein или Zene Artzney (Медицина на зъбите). Италианският лекар Гироламо Кардано, пък, разглежда друг проблем на пародонтологията – клатенето и падането на зъби, както при хора в напреднала възраст, така и при по-млади пациенти, страдащи от различни заболявания.  

Пародонтологията през 18ти век

Съвременната пародонтология бележи своето начало от 18-ти век, по-конкретно в държавите Франция и Великобритания. За баща на модерната стоматологична професия, включваща и пародонтологията, се счита Пиер Фаухард, автор на книгата „The Surgeon Dentist” или Хирургът-зъболекар. В нея той старателно описва голяма част от областите и аспектите в денталната практика, оралната хирургия, пародонтологията и ортодонтията, включително и инструментите за пародонтология, които разработва и с които работи за почистването на зъбите от натрупвания на зъбен камък. През 18-ти век се случва и още нещо важно за денталната медицина и пародонтологията – Джон Хънтър, един от най-популярните и известни хирурзи и патолози описва за първи път, в детайли, зъба, както и анатомията на поддържащите го структури. Също така, той описва характеристиките и симптомите на различни болести и състояния в областта на пародонтология, които са валидни и до днес.

Модерната пародонтология

Преди да стигнем до пародонтологията днес е важно да отбележим едно историческо събитие, което променя изцяло тази област от денталната практика – изобретяването на конецът за зъби. За негов изобретател се смята Леви Пармли, живял през 19ти век.

В днешно време разполагаме със значително повече информация и знания в областта на пародонтологията. Това ни позволява да диагностицираме различните заболявания в по-ранен етап и да предоставим на пациентите ефективно, бързо и достъпно лечение. В момента почистването на зъбния камък, основен проблем в пародонтологията, се извършва с високотехнологични уреди, които внимателно премахват наслояванията, без да причиняват огромна болка при пациентите. Съвременните знания в пародонтологията ни помагат и при лечението на гингивални проблеми – дискомфорт, свързан с венците на човек. Редовните стоматологични прегледни са изключително важни, за да се предпазите от болести в областта на пародонтологията. Консултирайте се с вашия стоматолог винаги, когато почувствате зачервяване, подуване, кървене и болка във венците. Редовното почистване на зъбен камък ще ви предпази от изброените проблеми, както и от болестите на пародонтологията и ще ви осигури ежедневен комфорт.

Пародонтологията в историята

Развитие на пародонтологията през тъмните векове

Пародонтологията по време на ренесанса

Пародонтологията през 18ти век

Модерната пародонтология

5/5 - (1 vote)

©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.