Кои са основните правила и инструкции след вадене на зъб, които да спазваме ?– 2-ра част

Кои са основните правила и инструкции след вадене на зъб ?

Инструкции след вадене на зъб качество 1
Инструкции след вадене на зъб качество и основни правила

Въпреки че вашият зъболекар със сигурност ви е дал подробни инструкции след ваденето на зъба, които да спазвате, тук ще изброим основните от тях, за да ви бъдат винаги “под ръка”.

  • Не бързайте да махате марлята – това е една от най-важните инструкции след вадене на зъб, която трябва да спазвате. Освен че марлята “защитава” раната от замърсяване, тя ще помогне за по-бързото образуване на съсирек, което е първата крачка от възстановителния процес и основна част от всички инструкции. След вадене на зъб е препоръчително да я задържите върху венеца поне половин час, имайки предвид общите правила и инструкции. След ваденето на зъба, това време е достатъчно, за да се образува съсирек. В случай че раната все още кърви, сменете марлята и продължете леко да притискате, както при първоначалните инструкции след вадене на зъб от вашия зъболекар.
  • Поставете студен компрес – студеният компрес е важна част от всички следоперативни инструкции. След ваденето на зъб също, дори да не е оперативно, е добре да поставите студен компрес, за да предотвратите подуване и оток в областта на интервенцията. Тукпо-важната част от инструкциите след вадене на зъб екомпресът да бъде студен, за да не попречи на съсирването на кръвта.
  • Инструкции след вадене на зъб качество 2
    Инструкции след вадене на зъб качество и професионализъм
  • Не поставяйте езика си върху раната – както и не се опитвайте да изсмуквате кръвта от раната. Знаем, че това е една от инструкциите след вадене на зъб, която е най-трудно да се спазва, заради инстинкта на тялото ни “да провери” какво не е наред, но е изключително важна част от всички инструкции. След ваденето на зъба мястото все още не е чувствително и няма да усетите дискомфорт при “проверката”, но ще попречите на съсирването на кръвта. Така само ще забавите възстановяването, а всички останали инструкции след ваденето на зъба ще започнат от начало.
  • Внимавайте с приема на лекарства – това се отнася както за лекарствата, които трябва да приемате, така и за тези, които не трябва. Заедно с инструкциите след вадене на зъб вашият зъболекар може да ви даде и рецепта с лекарства като антибиотици и обезболяващи, които да облекчат състоянието ви. Приемайте ги само според предписаните от него инструкции. След вадене на зъб, е важно да избягвате приемането на Аспирин или други препарати, които разреждат кръвта, за да не забавят образуването на съсирек и процеса по възстановяване като цяло.
  • Не пушете – ако сте непушач, можете да пропуснете тази точка от инструкциите след вадене на зъб. Пушачите обаче трябва да ѝ обърнат внимание и да проявят воля, спазвайки всички инструкции. След вадене на зъб не пушете поне 48 часа, тъй като в цигарения дим се съдържат вещества, оказващи влияние на съсирването на кръвта.

Кои са основните правила и инструкции след вадене на зъб ?

Разгледайте страницата ни за стоматолог София

Оценете тази страница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.