Какво можем да направим, за да поддържаме своите венци в отлично състояние?

Лечението на възпалени и/или кървящи венци заема основно място в денталната медицина. Ако трябва да сме по-точни, то до голяма степен изгражда един от дяловете на денталната медицина, който наричаме пародонтология. Методите на съвременната пародонтология спомагат за пресичане на възпалителните процеси и минимизиране на щетите в устната кухина. Разбира се, най-добре е въобще да не се стига до подобни възпалителни процеси, а това зависи и от самите вас.

Ето какво можете да направите, за да поддържате своите венци в отлично състояние:

Поддържане на венци 1
Поддържане на венци

Спазване на базовите хигиенни навици

На първо място, нужно е да се спазват стриктно базовите хигиенни навици, свързани с устната кухина. В това число миене на зъбите поне по два пъти на ден, както и почистване на междузъбните пространства с конец след хранене. Ако сте отговорни по отношение на споменатия аспект, ще успеете да намалите значително количеството вредни бактерии, имащи досег с вашите венци.

Внимание при употребата на четката за зъби 

В случай, че не сте достатъчно внимателни при употребата на своята четка за зъби, лесно можете сами да причините наранявания по венците си. Заложете на кратките движения с четката и не натискайте прекалено, докато си миете зъбите. При по-чувствителни венци е добре да потърсите специална четка, която по никакъв начин няма да ви дразни и да създава дискомфорт.

Набавяне на необходимите витамини

Набавянето на определени витамини ще окаже положително въздействие върху здравето на вашите венци. Може би най-важни в това отношение са витамините C и K. Витамин C, който се съдържа в големи количества в повечето плодове и зеленчуци, спомага за подсилването на имунитета и за по-лесното справяне с различни инфекции (в това число и на венците). От друга страна, витамин K също играе роля за подтискането на възпалителните процеси, като него можете да си го набавите от спанак, броколи, зърнени храни, месо, яйца и т.н.

Редовни посещения при стоматолога

Редовните посещения при стоматолога са от ключово значение за предотвратяване на сериозни проблеми с венците. Тези посещения ще позволят да бъдат открити рискови фактори или обезпокоителни признаци и навреме да се вземат необходимите мерки.

При каквито и да било проблеми с вашите венци, не се колебайте да посетите Стоматологична клиника „Доктор Валентин Георгиев“. Разполагаме с отлични специалисти по пародонтология, както и с модерна апаратура, отговаряща на последните стандарти в стоматологичната сфера. Доверявайки се на нашия екип, можете да бъдете сигурни, че ще си върнете перфектното орално здраве и желания комфорт в ежедневието!

Спазване на базовите хигиенни навици

Внимание при употребата на четката за зъби

Набавяне на необходимите витамини

Редовни посещения при стоматолога

Оценете тази страница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.