Вадене на счупен зъб – 1-ва част

Вадене на счупен зъб – какви могат да бъдат причините за стигането до тази процедура?

Счупен зъб - мнения 1
Счупен зъб – мнения и причини

Преди да поговорим по-конкретно за това какво представлява процедурата по вадене на счупен зъб и кои препоръки трябва да се спазват в процеса по възстановяване, нека да изясним какви могат да бъдат причините за стигането до въпросната процедура. Тези причини за вадене на счупен зъб е възможно да бъдат свързани с възникване на различни инциденти в ежедневието, както и с дентални заболявания, чието лечение се е оказало неуспешно. Ето малко повече информация за споменатите групи причини за  вадене на счупен зъб:

  • причини за вадене на счупен зъб: травма от удар или сблъсък – при децата нерядко се получават подобни травми, тъй като те постоянно тичат, играят си, тренират футбол и различни други спортове. За съжаление ако травмата е прекалено сериозна, понякога единственият вариант пред стоматолога остава да пристъпи към процедура по вадене на счупен зъб. Вадене на счупен зъб може да се наложи и при сбиване, в резултат на което се е получил удар в зъба, или друг тип инцидент, нанесъл тежки поражения върху зъба.
  • причини за вадене на счупен зъб: захапване на прекалено твърди храни –  в някои случаи пораженията при захапване на прекалено твърди храни могат да бъдат толкова сериозни, че отново да се наложи вадене на счупен зъб. Затова трябва да сте внимателни какви типове храни консумирате, а при по-твърди такива да подходите предпазливо към самата захапка. Факт е, че са немалко наличните в стоматологичната практика казуси, при които захапката на прекалено твърди храни се е оказала фатална и се е стигнало до процедура по вадене на счупен зъб.
Счупен зъб мнения 2
Вадене на счупен зъб – мнения и правилно захапванe
  • причини за вадене на счупен зъб: неуспешно лечение на дентални заболявания – когато става въпрос за процедурата по вадене на счупен зъб, думичката „счупен“ не бива да се възприема само в буквален смисъл. Може да се наложи да се извади зъба и ако лечението на определено дентално заболяване е протекло неуспешно и се е стигнало до тежки поражения върху структурата на съответния зъб. Пример за подобно заболяване е пародонтитът,  при чиято напреднала фаза протича процес по отдръпване на венеца и разклащане на зъба.

Вадене на счупен зъб – какви могат да бъдат причините за стигането до тази процедура?

p>Разгледайте страницата ни за дентална клиника София

Оценете тази страница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.