Заместване на липсващ зъб – кой вариант да изберем? – 1-ва част

Замесване на липсващ зъб (София) 1
Замесване на липсващ зъб (София) – научете повече

Заместването на липсващ зъб е проблем, който трябва да бъде решен своевременно. Често пациентите подценяват липсата на зъб в зъбната редица особено когато той не оказва влияние върху красивата усмивка. Заместването на липсващ зъб обаче е изключително важно, тъй като всеки един от зъбите в устата ни има специфична функция и загубата му се отразява както на съседните зъби, така и на цялата захапка след определен период от време. Какви са вариантите за заместването на липсващ зъб, кога и как да бъде извършено ще обясним по-подробно в следващите редове. Защото ние от екипа на Стоматологична клиника “Доктор Валентин Георгиев” държим не само да предлагаме най-доброто лечение за нашите пациенти, но и те да получат адекватна и навременна информация за подобряване на денталното си здраве. Заместването на липсващ зъб е сред проблемите, които най-често биват пренебрегвани, затова тук ще му обърнем по-голямо внимание.

Защо е важно заместването на липсващ зъб?

Замесване на липсващ зъб (София) 2
Замесване на липсващ зъб (София) – защо да го направите

Екстракцията на зъб е крайна, но необходима процедура, особено когато зъбът не може да бъде подложен на лечение. Тя обаче, не решава “проблема”, а представлява само половината от решението му. Заместването на липсващия зъб е това, което можем да наречем “финалната стъпка”.

Когато става дума за естетика и красива усмивка, пациентите не отлагат дълго заместването на липсващия зъб. И това е напълно разбираемо, всеки от нас се стреми към сияйна и бяла усмивка.

Заместването на липсващ зъб, който не е от предната редица обаче, също не бива да бъде отлагано. Така наречените дъвкателни зъби са важни не само заради доброто сдъвкване на храната, но и заради правилното разпределение на натиска при хранене. Изменението в дъвкателния процес, поради ненавременно заместване на липсващ зъб води до промени в захапка и усилва натоварването върху останалите зъби. Колкото повече отлагате заместването на липсващ зъб, толкова по-големи стават измененията, а това създава нови проблеми, като разклащане и накланяне на съседните зъби, изтъняване на костта, порастване на срещуположния зъб, за да компенсира липсата на извадения. Затова заместването на липсващ зъб, независимо дали става дума за естетика или за възстановяване на зъбната редица, не бива да бъде отлагано, а още по-малко пренебрегвано.

Разгледайте предложенията ни за ортодонтия.

Защо е важно заместването на липсващ зъб?

Оценете тази страница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


©2021 Д-р Валентин Георгиев. Всички права запазени.